MITÄ ON CROSSFIT?

"Constantly varied, functional movements and high intensity"

CrossFit on laaja-alainen voima- ja kunto-ohjelma, joka perustuu monipuolisiin ja vaihteleviin toiminnallisiin liikkeisiin. Treenit ovat lyhyitä ja intensiivisiä ja niissä yhdistellään esimerkiksi juoksua, soutua, voimisteluliikkeitä, painonnostotangolla tehtäviä liikkeitä, naruhyppelyä ja kahvakuulaliikkeitä. CrossFit-harjoittelun erikoisuus ja vahvuus on sen monipuolisuus ja se, ettei siinä erikoistuta vain tiettyjen ominaisuuksien kehittämiseen. Tavoitteena onkin kehittää tasaisesti urheilijan kaikkia kymmentä tärkeää ominaisuutta:

Hapenottokyky
Lihaskestävyys
Maksimivoima
Notkeus ja liikkuvuus
Räjähtävä voima
Nopeus
Koordinaatio
Ketteryys
Tasapaino
liiketarkkuus

Liikkeet

CrossFit-harjoittelussa käytettävät toiminnalliset liikkeet ovat luonnollisia ja turvallisia. Toiminnallinen liike ei ole yksittäisen lihaksen treenaamista vaan luonnollisten liikkeiden ja liikeratojen harjoittamista.

Korkea intensiteetti

CrossFit-treenit ovat lyhyitä ja kovia, tämä takaa parhaat tulokset lyhyimmässä mahdollisessa ajassa. Yksi syy CrossFit harjoittelun suosioon on juuri se, että voit treenata todella tehokkaasti lyhyessäkin ajassa. Vaikkakin harjoitukset ovat kovia ja haastavia, soveltuvat ne silti kaikenikäsille ja -kuntoisille perusterveille ihmisille. Harjoitusten haastavuus on säädettävissä sopivaksi sekä huippu- urheilijalle että tavallisille perheen äideille tai seniori-ikäisille. Käytännössä harjoitusten säätäminen tarkoittaa sitä, että määrättyä painoa voidaan keventää (myös nostaa) ja toistojen määrää vähentää tai lisätä tarpeen mukaan. Lisäksi vaikeimmille liikkeille on kehitetty vaihtoehtoisia liikkeitä.

Vaihtelevuus

Yksikään treeniviikko ei ole samanlainen. Sama yksittäinen treeni saattaa toistua vain muutaman kerran vuodessa. Treeneissä käytettäviä liikkeitä, välineitä, kestoa, vastusta, toistojen määrää ja ympäristöä vaihdellaan jatkuvasti. Monipuoliset treenit pitävät harjoittelun mielekkäänä. CrossFit-harjoittelu on alunperin kehitetty ammattilaisille, joiden työ on fyysisesti vaativaa kuten poliiseille, palomiehille ja ammattisotilaille, joiden työssä ihmisten henkiinjääminen voi olla kiinni fyysisestä suorituskyvystä mitä yllättävimmissä tilanteissa.

Henkilökohtainen pienryhmissä toteutettu valmennus takaa sen, että CrossFit soveltuu erinomaisesti sekä huippu-urheilijan että tavallisen kuntoilijan voima- ja kunto-ohjelmaksi. CrossFit harjoitukset ovat muokattavissa kaiken ikäisille ja kuntoisille ihmisille.

Täältä voit tutustua crossfit sanastoon.


CrossFit Journal: The Performance-Based Lifestyle Resource